Kategoriat
onnellisuus oppiminen

Onnellisuutta voi oppia

Richard Davidson Ph.D. on esittänyt, että hyvinvointia, myötätuntoa ja onnellisuutta voi oppia samalla tavalla kuin vaikka soittamaan instrumenttia tai pelaamaan tennistä. Voimme siis muuttaa ja kehittää aivojemme toimintaa.

Davidson jakaa hyvinvoinnin ja onnellisuuden neljään eri toimintaan, jotka tukevat aivojen eri osa-alueiden toimintaa. Nämä neljä aluetta/taitoa ovat

  1. Kyky ylläpitää positiivista mielialaa
  2. Kyky toipua negatiivisesta kokemuksesta
  3. Keskittyminen
  4. Anteliaisuus/yhteistyö

Harjoittamalla näistä jokaista osa-aluetta, voimme siis parantaa omaa hyvinvointiamme ja näin samalla lisätä onnellisuutta elämässämme. Aito kestävä onnellisuus on sivutuote, joka syntyy välillä erikoisistakin asioista.

Kun huomaamme olevamme iloisia tai koemme onnistumisen elämyksiä, on hyvä hetkeksi jäädä lepäämään tähän tunteeseen. Tunnistaa, että nyt olen onnellinen. Tällä tavalla voimme helpommin huomata milloin olemme onnellisia, koska nämä hetket ovat arvokkaita ja usein nopeassa työtahdissa ne unohtuvat kaikkien muiden tehtävien ja murheiden keskellä huomioida.

Tunteiden tunnistaminen auttaa myös saamaan niihin tarvittavaa etäisyyttä, jolloin palautuminen negatiivisesta kokemuksesta nopeutuu. Jos ikävästä asiasta ei voi päästää irti, pidentää se vain kokijan kärsimystä. Buddhalaisuudessa tätä kuvataan niin, että sinua ammutaan nuolella kaksi kertaa. Ensin ikäväkokemus on ensimmäinen nuoli ja siitä syntynyt mielipaha on toinen nuoli.

Meditaatio-harjoitukset puolestaan kehittävät keskittymistä sekä tietyillä harjoituksilla kehitetään myös myötätuntoa.

Ihmisen luontainen tarve tehdä yhteistyötä on ominaisuus, jonka avulla ihmiskunta on selvinnyt katastrofaalisistakin kokemuksista. Ei siis ole mitään ihme, että jo geenitasolla olemme onnellisia tehdessämme hyvää yhteistyötä keskenämme.

Harjoitus tekee mestarin

Minulla oli syksyllä onnistuneita lähipäiviä erittäin innostuneiden opiskelijoiden kanssa. Saimme aikaan loistavaa keskustelua ja aitoa yhdessä tekemistä. Opetus oli poikkeuksellisesti lauantaisin, joten koululta puuttui kaikki muut huomiota vievät asiat. Sulkiessani ulko-oven ja lähtiessäni pyörällä kotiin, ymmärsin olevani erittäin onnellinen. Hymyilin, olin täynnä energiaa ja ajatukset pyörivät vieläkin ryhmän keskusteluaiheissa.

Sitten heti mieli alkoi harhailla ja ajatuksiin tuli loppupäivän ohjelma, ruokakaupassa käyminen, kauppalista, seuraavan päivän suunnitelmat ja alkavan viikon työt. Tietoisesti pysäytin tämän harhailun ja koko matkan koululta kaupalle keskityin ajattelemaan tätä positiivista tunnetta.

Kaupasta ulos tullessani, tajusin jättäneeni puhelimeni koululle.

Harmillisen päivän jälkeen synkässä mielentilassa, tämä olisi hyvin voinut olla ns. “kuppi nurin” -tilanne. Nyt harmitus jäi melko lyhyeksi, mikä itseänikin yllätti. Ymmärsin, että puhelin oli haettava, koska seuraavan kerran olisin koululla vasta tiistaina ja kotimatkan (normaalisti 8,5 km) ylimääräinen 14 km pituus ei harmittanut läheskään niin paljon. Positiivinen mieliala matkalla vähän laimeni, mutta tilanne kyllä muistutti olemaan keskittyneempi lähtökiireessä(kin).

Työvälineitä

Davidson tarjoaa hyvän harjoituksen kehittää aivojamme, jotka ovat nykyaikana jatkuvan pommituksen kohteena median ja ulkopuolisten ärsykkeiden puolesta. Päivän päätteeksi kirjoita muistiin kolme mukavaa asiaa, jotka päivän aikana koit. Tällä tavalla opetat aivosi keskittymään positiivisiin kokemuksiin, jotka usein hukkuvat pinnan alle.

Lue lisää:

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Davidson
https://www.richardjdavidson.com/
https://centerhealthyminds.org/