Kategoriat
oppiminen rentoutuminen

Oppiminen ja rentoutuminen auttavat aivoja

Kuten monissa asioissa elämässä, myös stressissä on hyviä ja huonoja puolia. Tavallisesti keskitymme stressin negatiiviseen puoleen ja tämä itsessään myös lisää stressin haitallisia vaikutuksia. Helsingin yliopiston aivotutkija Katri Saarikivi kertoo YLE Akuutin artikkelissa stressistä.

oppimisen sekä rentoutumisharjoitusten tuottamat muutokset aivoissa voivat olla vastakkaisia stressin aiheuttamille haitallisille aivomuutoksille

Artikkelissa nousi myös esiin ajatus siitä, että oppimisen sekä rentoutumisharjoitusten tuottamat muutokset aivoissa voivat olla vastakkaisia stressin aiheuttamille haitallisille aivomuutoksille. Tämä tieto on mukava lisä kannustamaan meistä jokaista oppimaan ja pitämään huoli omasta jaksamisesta aktiivisilla rentoutustoimilla. Jooga, meditaatio ja liikunta tuovat useille meistä mukavia taukoja ennen tai jälkeen kuormittavaa työtä. Se, että niillä voi olla myös aivoja fyysisestikin palauttavaa vaikusta, kannustaa tähän entistä enemmän.

Stressin haitat näkyvät juuri aivojen etuotsalohkojen alueella ja pitkittynyt työstressi aiheuttaa siellä kudostuhoa. Etuotsalohkot liittyvät oleellisesti kykyymme keskittyä, suunnitella sekä hallita kokonaisuuksia. Alue yhdistetään myös impulssikontrolliin ja tilanteisiin sopivaan tunneilmaisuun.

Pahasti stressaantuneen ihmisen merkkejä ovat siis keskittymiskyvytön, kokonaisuuksia hallitsematon, nopeasti hermostuva kiroilija. Kuulostaako tutulta? Näen itseni tässä kuvauksessa aika selkeästi ja näitä asioita lähdin nyt noin neljä vuotta sitten korjaamaan.

Aivot ovat kuin muutkin osat kehossa. Kehitystä tapahtuu harjoitellessa, mutta aito pysyvä muutos vie aikansa. Nyt neljän vuoden jälkeen huomaan valtavia parannuksia kyvyssäni keskittyä työhöni, keskusteluihin muiden kanssa sekä hillitsen paremmin temperamenttiani. Tämä jopa välillä huvittaa itseäni, koska tunnistan kohdan, jossa aiemmin olisin menettänyt hermoni. Nyt saan noin sekunnin aikaa valita reaktioni, kun vastaan tulee yllättävä tilanne.

Saarikivi tarjoaa 4 ohjetta stressinsäätelytaitojen kehittämiseen

  1. Rentoudu ja tylsisty luvan kanssa
  2. Tiedosta stressin hyvät vaikutukset
  3. Auta muita
  4. Uppoudu musiikin maailmaan

Nämä eivät ole mitään pakkokeinoja tai temppuja, vaan suosittelen kokeilemaan jokaista ja näet varmasti positiiviset vaikutukset jo muutaman viikon jälkeen.

LUE KOKO ARTIKKELI:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/11/04/pitkittynyt-stressi-tuhoaa-aivoja-tutkija-katri-saarikivi-kertoo-miten-erotat