Kaipaan työmatkaani. Kaksi vuotta enemmän tai vähemmän suositeltua etätyötä on vienyt minulta mukavan puskurin työn ja vapaa-ajan väliltä. Etäaika on myös vähentänyt luonnollista liikkumistani ja tehokkuus-lasit päässä en ole itse tätä ymmärtänyt korjata.
Aiemmassa työpaikassani matka kodin ja työpaikan välillä oli 8,5 km. Käytännössä tämä oli noin 25–35 min pyörämatka aamulla ja työpäivän päätteeksi. Matka toi mukavan siirtymän työpäivään ja siitä pois. Artikkelin lopussa löytyy 1,5 minuutin tiivistys koko lukukauden työmatkoistani vuosina 2017–2018.
Aurinkoisina aamuina, renkaat täynnä ilmaa ja puhdas harjattu pyörätie kuljettivat kevyesti ja sateisena iltapäivänä vastatuuleen koko matkan kulkiessa arvosti kotiinpääsyä enemmän kuin tavallisesti. Parasta elämässä onkin muutokset, sillä samankaltaisuus passivoi myös mieltä. Voiko oikeasti arvostaa kevyempää päivää, jos välillä ei olisi raskaampaa. Jos koko ajan kompassi näyttää vain yhteen suuntaan, ei siitä ole juuri hyötyä.
Vuonna 2019 työmatkani lyheni noin puoleen, mutta matkan piristävyys ei tästä puolittunut. Uutuutena tuli mahdollisuus kulkea eri reittejä, joita ei aiemmassa matkassa juuri voinut varioida. Joillakin aamuilla kuljen Tuomiokirkon ohi ja toisilla nautin lyhyestä merimatkasta Förillä.
Korjausliike 2022
Etätyö on tuonut mukanaan myös monia positiivisia asioita, joten en usko meidän täysin siitä luopuvan tulevaisuudessakaan. Onneksi jo nyt aamuun ja iltapäivään tulee mukavaa ympäristön vaihtoa kampukselle ihan luonnostaan, mutta lisään myös etäpäiviin pisaran mallisia pyörämatkoja, jotka lähtevät kotoa ja saapuvat samaan pisteeseen, mutta erottavat mukavasti etätyön arjesta. Tänään aurinkoisena kevätaamuna matka mukavasti venähti jopa tavallista pidemmäksi ja pirteys toi mukanaan myös tämän blogikirjoituksen. #bike2work voi olla myös #bike2remotework
Kulkutavalla on väliä. Valitse pyörä tai kävele!
Etätyöajan pitkittyessä on sitä ehditty jo tutkiakin, enkä ole tuntemukseni kanssa yksin. Amsterdamin yliopistossa tehdyssä tutkimuksesta esitetään havainto, että autolla töihin kulkevat kaipaavat työmatkaansa vähiten. 55 % autoilijoista eivät kaipaa lainkaan työmatkaansa. Pyörällä tai sähköpyörällä kulkevista 91 % kaipaa jollakin asteella työmatkaansa ja kävelijät lähes yhtä paljon. Myös työmatkan pituudella on merkitystä ja 15–30 min matkaan käyttävillä kulkijoilla on suurempi kaipuu työmatkaansa kuin yli 45 min matkan päästä kulkevat.

LÄHDE: What can we learn from the COVID-19 pandemic about how people experience working from home and commuting?1 Ori Rubin, Anna Nikolaeva, Samuel Nello-Deakin and Marco te Brömmelstroet – Department of Geography, Planning and International Development, University of Amsterdam, Amsterdam, The Netherlands
Koko tutkimus löytyy: https://urbanstudies.uva.nl/content/blog-series/covid-19-pandemic-working-from-home-and-commuting.html
Yhden lukukauden työmatkat 1,5 minuutissa
HUOM! Videossa on välkkyvää kuvaa ja se on kuvattu pyöräni runkoon kiinnitetyllä GoPro -kameralla.