Kategoriat
datavisualisointi Työvälineet

Pienistä havainnoista kerätty kokonaisuus

Talvi on Turussa vaihtanut lämpötilaa yli kymmenen asteen pakkasesta plussakeleihin. Yhtenä aamuna oli edellisenä päivänä sulanut lumi portaallamme jäätynyt uudestaan ja muodostanut kivipinnalle kauniita jääkuvioita.

En ennen tällaista ole nähnyt kivipinnalle muodostuvan ja pohdin oliko kuviot mahdollistanut portaiden harvinaisen tasainen pinta. Portaat valettiin uudestaan taloyhtiömme remontin aikana viime syksynä ja pinta on edelleen erityisen tasainen.

Luin samaan aikaan uudestaan Erik Bruunin julisteita ja käyttögrafiikkaa dokumentoivaa Sulka ja kynä -kirjaa (Grafia, 2007).

Useat Bruunin 1950-luvulla tekemistä julisteista toteutettiin litografina ja alkuperäinen painokuva oli usein piirretty suoraan kivelle.

Kohopaino- ja syväpainomenetelmät ovat itselleni varsin tuttuja, mutta katsellessani Bruunin suoraan painokivelle piirtämiä julisteita, tajusin että en ole koskaan nähnyt miten litografia-prosessi käytännössä toteutetaan.

Varsin mystinen sekä tietoa ja taitoa vaativa painotekniikka onkin kyseessä. Kivipaino (litografia) on verrattain uusi tekniikka ja menetelmä syntyi vasta 1800-luvun taitteessa. Kyseessä on laakapainomenetelmä, jossa rasvapitoinen painoväri tarttuu käsiteltyihin kohtiin, eikä muihin, vedellä kostutettuihin kohtiin. Koko painoalue on kuitenkin tasainen verrattuna kohopainon tai syväpainoon, joissa muste on joko pinnan ylä- tai alapuolella. Kivipainotekniikan pohjalta on 1900-luvun alussa kehittynyt nykyisin eniten käytetty offset-painomenetelmä.

esitys eri painotekniikoiden eroista musteen ja painolaata

Kivipainomenetelmä mullisti monella tapaa miten painettava kuva voitiin valmistaa painolaatalle. Painettava kuva voitiin maalata kynillä, siveltimellä ja painettavaa pintaa voitiin myös raaputtaa pois lisäämisen jälkeen. Tekniikka kiinnosti etenkin kuvataiteilijoita.

Bruunin monet tunnetut mainosjulisteet, mm. Hartwall Jaffa-julisteet, valmistettiin 1950-luvulla tällä tekniikalla.

Painokivet hiottiin puhtaaksi painamisen jälkeen ja samoja kiviä on voitu käyttää satoja vuosia. Vaikka yhdessä alla upotetussa videossa painaja kertoo kuvan jäävän kiven ”muistiin”, niin todellisuudessa alkuperäistä aineistoa ei menetelmässä jää talteen, jos kivi käytetään uudestaan.

Kaksi viikkoa myöhemmin sama ilmiö portaillamme toistui uudestaan. Edellisenä päivänä oli lumi jälleen sulanut ja harjasin vettä ja loskaa pois portailta. Yön aikana pakkanen oli kiristynyt ja klo 8 aamulla oli jälleen upeat kukkaset odottamassa kivellä.

Ilmatieteenlaitoksen graafi, joka esittää lämpötilan laskun ja nousun