Kategoriat
datavisualisointi rentoutuminen stressi uni

Palautuminen ja etätyöasento

Haitallisen stressin tunnistaminen ja tunnustaminen.

Elokuussa tuli paluu arkeen, vaikka arki onkin 2020 teemalla kovin muuttuva ja mukautuva. Keväällä hankin Oura-älysormuksen, kirjoitin aiheesta alustuksen, ja nyt kerron kokemuksiani kesän ja syksyn mittaustrendeistä.

Nämä kotikäyttöön tarkoitetut laitteet eivät ole lääketieteellisiä laitteita ja toimivat kuten uuden termin saaneet kansalaismaskit. Tukevat hyvää toimintaa, mutta eivät ole kiistattomia tuloksissaan.

Leposyke

Leposyke kertoo kuinka monta kertaa sydän lyö minuutissa, kun käyttäjä on levossa (nukkuu). Matala syke kertoo hyvästä palautumisesta ja optimilevosta. (Lähde: Oura)

Syketrendini on ollut tarkkailun aikana laskusuuntainen ja vielä syyskuussakin leposyke on toukokuuta huomattavasti alhaisempi. Loman aikana leposykkeeseen haitallisesti vaikutti myöhään syöminen, viini ja valvominen. Vaikka olen lukenut alkoholin vaikutuksesta unenlaatuun, sormus mittaa nämä suositukset näkyväksi. Tämä saatu tulos vähensi kyllä alkoholin käyttöä, mutta en siitä kokonaan luovu. Nyt ehkä harkitsee lomallakin kovin helposti lähes joka päivälle ajoittuvat viinilasilliset ilta-aikaan. Optimisuhde olisikin lasi punaviiniä joka toinen päivä. Unen kannalta tätä lasillista ei kannata jättää lähelle nukkumaanmenoa ja lasi viiniä ruuan kanssa klo 18 toimii mittaukseni mukaan paremmin (tai negatiivinen vaikutus pienempi).

Lokakuussa työkuormaan tuli vielä vuoden 2021 suunnittelu, mikä näkyi selvästi mittauksessa. Tähän suurempaan kuormitukseen oli huomattavasti helpompi reagoida ja kuunnella omaa kehoa tarkemmin, kun mittarit vahvistivat omia tuntemuksia. Mikään sormus ei itse kuormitusta poista, mutta laadukkaan levon tärkeys ei näin pääse unohtumaan.

Graafi, joka esittää leposykkeen trendin touko-marraskuussa
Kesällä leposyke yön aikana tasaantui ja unirytmin muuttuessa säännöllisemmäksi, syyskuussa trendi oli oikein hyvä. Graafissa näkyy lokakuun stressitasojen nousu ja sen korjaus.

HRV

Sykevälivaihtelu kertoo miten tasaisesti sydän lyö. Stressitason ollessa korkeampi, sykeväli pysyy tasaisena. Kun olet rentoutunut, sydämen lyöntien välissä oleva aika vaihtelee. HRV voi olla mitä vain 20 ja 100 ms välillä. (Lähde: Oura)

HRV-trendi minulla on ollut positiivisen noususuuntainen. Käyrä on päinvastainen leposykkeen kanssa, joka kertoo paremmasta palautumisesta ja keho kestää paremmin lukuvuoden maratonia. Myös sykevälivaihtelussa tapahtui lokakuussa muutos huonompaan, joka näkyy alla olevassa trendi-graafissa.

Graafi sykevälivaihtelusta touko-marraskuu
Kesällä sykevälivaihtelu piteni ja palautuminen kevään stressistä korjaantui. Trendi vielä parani lukukauden alussa, mutta lokakuussa näkyi jo stressitasojen nousua. Tämä on oli kuitenkin helpompi korjata, kun asian tiedostaa.

Uni

Jos palautuminen on ollut positiivista, niin kesäloma kyllä romutti unenlaadun. Tunnistan tämän itsekin ja mittari vain vahvistaa kokemukseni. Kesän valoisuus ja lämpö vaikuttavat minun nukkumiseeni negatiivisesti. Lomalla myös unirytmi on jatkuvasti epäsäännöllinen ja tulee usein valvottua pitkään. Tämä kyllä auttaa viihtymisessä, kun katsoo elokuvia, istuu ulkona ja muutenkin nauttii siitä, että aamulla ei tarvitse herätä liian aikaisin. Tämä kuitenkin rikkoo kaikilla mittareilla laadukkaan unen kaavaa. Säännöllinen heräämisaika ja unen sijoittuminen minulla noin klo 22.00 ja 07.00 väliin nostavat heti laatua ja se näkyy mittareissakin.

Graafi, jossa unenlaatu touko-marraskuu
Kesällä unenlaatu heikkenee minulla valoisuuden sekä epäsäännöllisen unirytmin johdosta. Säännöllinen arkirutiini parantaa huomattavasti laatua.

Aktiivisuus vs paikallaan olo.

Koska liikun kävellen tai pyörällä joka paikkaan, olen tavallisesti melko aktiivinen ja eri askelmittareilla olen aina saanut 10000 askelta päivässä jo ihan perustoimissa. Nyt keväällä ja kesälläkin liikkuminen jäi melko vähäiseksi. Etätyö ja lapsen ollessa kotona päivähoidosta, työmatkat ja arkiliikunta väheni oleellisesti.

Nyt syksyllä on rutiineissa ollut mukavasti myös aktiivisuutta ja kampuksella pidettävää työpajaopetusta. Alla olevassa graafissa hyvin näkyy arkiliikkumisen rooli aktiivisuudessa. Lähiopetuspäivien (graafissa keskiviikko ja torstai) vaikutus aktiivisuuteen on huomattavaa.

Tavoitteeni onkin sisällyttää kevyttä liikettä etätyön yhteyteen ja elokuussa hankin kotiin seisomatyöpisteen ja ”keinulaudan”.

Graafi askeleista elo-syyskuussa 2020
Graafissa korostuu askeleiden määrä ke & to, kun aktiivisuuteen mitataan työmatkat sekä työpaikalla tapahtuva paikasta toiseen liikkuminen.