Kategoriat
aivot datavisualisointi rentoutuminen stressi uni

Älyä sormeen

Ohje oman kehon kuuntelemiseen on paljon helpommin sanottu kuin toteutettu.

Älypuhelimet antavat nykyään mahdollisuuden tallentaa lähes kaikkea kuviteltavissa olevaa kehon toimintaa kootusti. Applen iPhonessa tätä tietoa kerätään Terveys-applikaatioon. Perustietoja, kuten ikää, painoa, pituutta, voi muuttaa helpolla tallentamalla satunnaisestikin tietoja manuaalisesti. Terveys-appiin voit kerätä tietoa vaikka hampaiden harjauksesta. Tiedon voi syöttää sinne käsin, tai voit hankkia Bluetooth-yhteyden omaavan hammasharjan, joka tekee sen puolestasi.

Mutta jos haluat seurata pidempää toimintaa, kuten unta, liikuntaa, lepoa, tiedon keräämiseen voi hyödyntää puhelimen omaa liiketunnistinta tai ulkoisia laitteita, kuten älykellot, aktiivisuusrannekkeet tai kuten minä nyt, älysormusta. 

Kerrotaan nyt jo tässä heti aluksi, että nämä laitteet ovat kotikäyttöön ja kaikki kerätty data on tulkittavissa vain oman toiminnan ohjeeksi ja avuksi. Jos sinä haluat tarkempia lääketieteellisiä tuloksia, käänny terveysalan ammattilaisten puoleen. Tätä mittaamista voi verrata, vaikka säätilan seuraamiseen puhelimella, mutta sadetutkan sijaan tutkaillaan omia kehon merkkejä.

Takana on loppusuoraa vailla ensimmäinen lukuvuoteni Turun AMK:n Taideakatemiassa. Koronaviruspandemian aiheuttamat nopeat muutokset keväällä 2020 veivät välillä toimintakykyä kovalle koetukselle. Ohje oman kehon kuuntelemiseen on paljon helpommin sanottu kuin toteutettu. Saman piirteen itsessään varmasti tunnistavat monet stressaavassa ammatissa ja jatkuvassa muutoksessa olevassa työympäristössä toimivat, että sitä vain painetaan menemään. Vaikka aamulla voi olla vähän vetämätön olo, pakotetaan itsensä liikkeelle. Viimeistään työn tuoman adrenaliini, vitamiinit ja kofeiini kadottavat väsymyksen ja flow jatkuu. Stressi itsessään ei ole pelkästään paha asia, vaan hyvä stressi auttaa meitä toimimaan haastavissa tilanteissa. Ongelmaa tulee, kun palautuminen ei ole riittävää.

Uni 

Olen vuodesta 2014 mitannut uneni laatua Sleep Cycle -nimisellä applikaatiolla. Puhelin asetetaan sängyssä patjan reunalle ja ohjelma reagoi puhelimen liikkeeseen nukkujan liikkuessa tai olleessaan paikallaan. Tätä tietoa sitten yhdistetään unirytmin säännöllisyyteen ja halutessa käyttäjän omiin merkintöihin. Ohjelman mukavin ominaisuus on ollut pehmeä herätys, jossa määritettynä ajankohtana 30 min jakson aikana puhelin tarkkailee otollisinta hetkeä herättää, eli milloin unisykli olisi kevyt ja herääminen luonnollisempaa. Tämä data on parantanut untani, sillä ohjelma antaa prosenttiluvun, jolla se usean eri tekijän pohjalta määrittää unen laadun. Tavallisesti saan 80-100 % laatua, mutta huomaan kyllä, jos prosentti jää 60 % paikkeille. Huonosti nukutun yön jälkeen seuraavana päivänä pinna on kireällä ja kirjoitustyön voin minä unohtaa (visuaalisen suunnittelun opettajalle ei niin paha miltä kuulostaa). Ohjelma tarjoaa hyvän tuen omille tuntemuksille ja auttaa huomioimaan jaksamista. Mutta tieto tulee “vain” patjan liikkeestä.

Miksi uusi laite? 

Koronaviruskevät näkyy jo nykyisissä mittareissani. Nukahtaminen on pitkittynyt ja herään toistuvasti yöllä, jonka jälkeen nukahtaminen uudelleen on ollut välillä vaikeaa.

Yhden unisyklin jälkeen herään ja usein aivot käynnistävät suunnittelusession.
Sininen viiva kuvastaa keskiarvoista aikaa, joka menee nukahtamiseen. Keväällä 2020 nähtävissä aika selkeä poikkeus.

Tässä tarkemmin muutos nukahtamisajassa joulukuu 2019 – toukokuu 2020.

Mittarit eivät korjaa ongelmaa, mutta ne auttavat sen tiedostamisessa, mikä on ensimmäinen muutoksen askel parempaan toimintaan. Älysormus on kannustin oman toimintakyvyn ylläpitoon ja halusin myös keinon kerätä syketietoa unen ajalta mahdollisimman helpolla.

Stressi ja HRV (Heart Rate Variability) 

Jatkuvasta stressistä on haittaa. Keho on ikään kuin valmiina taistelemaan koko ajan. Kun keho on valmiustilassa, sykkeemme on koholla ja tasainen. HRV mittaa kahden sykken väliä ja sykevälin pituuden vaihtelua millisekunneissa. Mitä enemmän vaihtelua, sitä vähemmän stressiä. Mitä vähemmän vaihtelua, sitä enemmän stressiä.

Halusin tarkkailla myös tätä palautumisen kannalta erittäin merkittävää tekijää ja lukuvuoden päätöksen kunniaksi, päätin vihdoin hankkia suomalaisen keksinnön, Oura-älysormuksen.

ENSIMMÄISET HAVAINNOT 

Sormuksen koko on käteeni aivan loistava. Oura tarjoaa sovitussetin, jossa erikokoisia mallisormuksia voi testata etukäteen. Sovitin eri kokoja jokaiseen suositeltuun sormeen (etu-, keskisormi ja nimetön) molemmissa käsissä ja nimetön on kaikessa tekemisessäni huomaamattomin sormeni. Suosittelen tämän vaiheen tekemistä, sillä omat ajatukseni muuttuivat jo heti ensimmäisen testitunnin aikana. Sormukset ja korut ovat minulla harvinaisia ja en edes pidä kelloa ranteessa. Sormus on huomaamaton ja samalla minimalistisen tyylikäs esine.

Oura-applikaatio tarjoaa seurannan lisäksi mahdollisuuden tallentaa/tarkkailla liikuntasuorituksia sekä rentoutumista ja meditaatiohetkiä. Se myös poimii tietoja Terveys-appin kautta ja hyödyntää niitä analytiikassa. Olen vasta muutaman päivän seurannut toimintaa, joten toimintaani en ole vielä juuri ehtinyt muuttaa suuresti suuntaan tai toiseen. Lähtötilanteenikin on melko harkittu, joten suuria muutoksia unirytmiin tai –tapoihin en ole edes suunnitellut. Mukavimmat uutuudet aiempaan seurantaan ovat sormuksen yöllä keräämä leposyke ja HRV-arvo sekä appin tarjoama Readiness-arvo, josta saan aamulla vielä paremman “sisäisen sääennusteeni” päivälle.

Sormus tarjoaa myös Moment-toiminnon, jossa voi ottaa päivän aikana pienen mindfulness-tauon. Moment tallentaa leposykkeen tämän hetken aikana ja vertaa sitä yölliseen tulokseesi. Moment-toiminto myös tarkkailee kehon/käsien lämpötilan muutosta. Kehon ääreisosat lämpenevät rentoutumisen aikana ja sormus piirtää tästä graafin. Appi tarjoaa myös rentouttavia äänimaisemia ja ohjattua meditaatioharjoitusta, mikä on myös mukava lisä.

Yksi vastaus aiheeseen “Älyä sormeen”